Глисти при хора: снимки, симптоми, лечение

Към днешна дата науката познава около 280 вида червеи, които могат да се развият и живеят в човешкото тяло, паразитирайки в различни органи и тъкани. Честотата на заразяване с човешки червеи зависи от климатичните и социално-икономическите условия на конкретни територии (в слабо развитите страни, особено в тези, разположени в тропическите и субтропичните зони, нивото на паразитни инфекции е много по-високо, отколкото в икономически развитите страни).

Начини за заразяване на човека с хелминти

 1. Биохелминтоза (инфекция от животни).
 2. Заразни хелминтиази (предавани от човек на човек).
 3. Геохелминтоза (болести, причинени от паразити, които осъществяват един от жизнения си цикъл в земята).

Фактори, влияещи върху проявите на хелминтоза

 • Начинът, по който паразитът попада в тялото;
 • Степента на адаптация на хелминта към човешкото тяло;
 • Плътност на популацията (брой) на паразитни индивиди;
 • местообитание на паразити в човешкото тяло
 • Местообитанието на червея (тъканните паразити живеят в дебелината на меките тъкани, а луминалните - в лумените на кухи органи). Някои хелминти в различни фази имат както луминална, така и тъканна форма. Ларвалните и развиващите се етапи на червеите, като правило, причиняват по-изразени патологични промени.

При липса на повторна инфекция броят на възрастните паразити в човешкото тяло не се увеличава. Тази характеристика значително отличава хелминтските инвазии от болести, причинени от бактерии, вируси, гъбички и протозои.

Червеи при хората: симптоми

Хелминтозата е заболяване, характеризиращо се с 2 етапа на протичане (остър, от две седмици до два месеца) и хроничен (от няколко месеца до няколко години).

Симптоми на острата фаза на хелминтоза

Първите признаци на заболяването могат да се появят по различно време (най-често след 2-3 седмици, при аскаридоза - след 2-3 дни, а при филариаза, инкубационният период може да продължи 6-18 месеца).

В острия стадий на паразитна инвазия най-характерният симптом е алергичната реакция (произвеждат се антитела към антигени на мигриращи ларви на паразити). Често при хора, заразени с червеи, се появяват сърбящи обриви по кожата, склонни към рецидивиращ ход, увеличават се регионалните лимфни възли, може да възникне генерализиран или локален оток, болки в мускулите и ставите. Също така мигриращите ларви на паразити могат да причинят болки в гърдите, кашлица, пристъпи на задушаване, разстройство на изпражненията, гадене и повръщане.

В същото време острата фаза на хелминтоза може да бъде придружена от по-сериозни нарушения (тежки форми на пневмония, хепатит, алергичен миокардит, хепатоспленомегалия (увеличен черен дроб и далак), менингоенцефалит).

Броят на еозинофилите в кръвта се увеличава (еозинофилия) и нормалното количествено съотношение между протеиновите фракции се нарушава (диспротеинемия).

Признаци на хронична хелминтоза

Симптоматологията на хроничната фаза директно зависи от това кой орган е „обитаван“ от паразити, както и техният размер и брой играят важна роля.признаци на хронична хелминтоза са диспептично разстройство на черватаТака че, когато паразитира в червата на отделни индивиди, болестта може да бъде асимптоматична (с изключение на случаите на инфекция с много големи паразити). Характерните признаци на хроничната фаза на чревна хелминтоза са диспептичните разстройства. При децата астеноневротичният и болковият синдром са по-изразени. При масивна инвазия на кръгли червеи е възможно развитието на чревна обструкция, обструктивна жълтеница и панкреатит.

Консумирайки всички вещества, необходими за жизнената им дейност от тялото на гостоприемника, хелминти причиняват храносмилателни разстройства, нарушено усвояване на витамини, минерали, въглехидрати, протеини и мазнини. В същото време отпадъчните продукти от червеи инхибират нормалната чревна микрофлора и намаляват имунните сили на организма.

При хора, страдащи от хелминтиази, поради отслабена имунна система и засилен процес на клетъчно делене (следствие от постоянното възстановяване на тъканите, увредени от паразити), рискът от злокачествени тумори се увеличава значително.

Видове хелминти, паразитиращи в човешкото тяло

Причинителите на човешкия хелминтоз са 2 вида червеи: кръгли (нематоди) и плоски (тении и метили).

Кръгли червеи

Острица

Паразитите, които причиняват ентеробиоза, са малки (до 10 мм) тънки кухи червеи със сиво-бяло оцветяване. Заразяването става алиментарно (през устата). Причината за това са мръсни ръце. Яйцата на паразита могат да бъдат в земята, върху вълната на заразените животни, немити зеленчуци и плодове и др. В същото време при ентеробиоза са чести случаите на самоинфекция (особено при деца), резултат от надраскване на сърбящите зони и последващото поглъщане на яйца.острицаЛарвата на острицата се развива в рамките на две седмици в храносмилателния тракт. След като се превърна във възрастен, червеят паразитира в долните части на малкия и горния отдели на дебелото черво.

Дори в стадия на ларвите, острицата започва да уврежда тялото на своя гостоприемник, като произвежда ензими, които дразнят чревните стени и водят до развитие на възпалителен процес. Възрастните паразити се придържат или проникват в по-дълбоките слоеве на чревната лигавица, нарушавайки нейната цялост и допринасяйки за прикрепването на вторична бактериална инфекция. В случай на перфорация на острици на стената на тънките черва, може да се развие перитонит. Също така, поради дразнене на чревните рецептори, се нарушават двигателните и секреторните функции на стомашно-чревния тракт, което води до образуването на гастродуоденит, ентерит и др. В детството дългосрочната ентеробиоза може да причини нервни разстройства и изоставане във физическото развитие.

Аскарис

Ascaris е голям вретеновиден паразит с червено-жълт цвят, достигащ 40 cm (женски) и 15-25 cm (мъжки) в зряла възраст. Без вендузи или други закрепващи устройства кръглият червей може самостоятелно да се придвижва към хранителните маси. Яйцеклетките, снесени от женската на паразита, се отделят заедно с изпражненията.

Заразяването с аскаридоза се случва, когато зрелите яйца се погълнат с вода или немити зеленчуци и плодове с почвени частици. След като яйцата влязат в червата, от тях излизат зрели ларви. След това, прониквайки в чревната стена, те достигат до сърцето чрез кръвния поток и оттам навлизат в белите дробове. Чрез белодробните алвеоли ларвата на аскаридите през дихателните пътища отново навлиза в устната кухина. След многократно поглъщане паразитът достига до тънките черва, където се развива в възрастен човек. Червеят живее 12 месеца, след което умира и се екскретира заедно с изпражненията. В червата на един гостоприемник могат да живеят както един, така и няколкостотин индивида.

В чревната фаза на своето съществуване кръглите червеи, надарени със способността за спирални движения, могат да проникнат дори в най-тесните отвори. Тази характеристика на паразита често води до развитие на доста сериозни усложнения (обструктивна жълтеница или панкреатит). Алергените, секретирани от кръгли червеи, могат да провокират тежки алергични реакции. Голям брой възрастни могат да причинят чревна непроходимост, а червеите, попаднали в дихателните пътища, понякога причиняват задушаване.

Власоглав

Vlasoglav, причинителят на трихоцефалоза, е бял хелминт, паразитиращ в началния участък на дебелото черво и достигащ размер от 4-5 см. Паразитът се храни с кръв и тъкани на ректалната лигавица.

Яйцата на бичовете, положени от женската върху чревните стени, излизат заедно с изпражненията. Тяхното развитие се осъществява в околната среда (оптимално в почвата). Яйцата с узрелите в тях ларви на паразита постъпват в тялото чрез хранителни средства, през мръсни ръце, с вода или немити зеленчуци и плодове.

При малък брой червеи трихоцефалозата протича безсимптомно. В тежък стадий (с масивна инвазия) пациентът развива коремна болка, развива се тежка диария, понякога придружена от ректален пролапс. Това състояние се наблюдава най-често при изтощени деца. При умерена фаза на трихоцефалоза е възможно забавяне на растежа на детето.

Трихинела

Причинителят на трихинелозата е малък кръгъл хелминт, достигащ 2-5 mm дължина. Заразяването става при ядене на зле печено месо (свинско, мече месо, дива свиня).трихинелаПрониквайки в червата, ларвата на паразита узрява за 3-4 дни до състоянието на полово зрял индивид. Продължителността на живота на червея е 40 дни, след което паразитът умира. Чрез пробиване на чревната стена, ларвите влизат в кръвта и се пренасят до всички органи на човешкото тяло, като се установяват в мускулите. В този случай най-често се засягат дихателните и лицевите мускули, както и флексорните мускули на крайниците.

През първите дни след инвазията пациентите се оплакват от коремна болка. След това, след около 2 седмици, телесната температура се повишава до 39-40 С, по кожата се появяват сърбящи обриви, развиват се мускулни болки и лицето се подува. През този период, в случай на масивна инфекция, съществува значителен риск от смърт. След около месец пациентът се възстановява. Паразитът се капсулира във спирална форма, след което умира в рамките на две години.

Анкилостома и некатор

Тези два паразита са сходни по биологични характеристики, както и по причинени заболявания. В тази връзка е обичайно да се комбинират под общо име (анкилостома). Червеите, достигащи дължини от 10-15 мм, паразитират в 12-р. черво. Трябва да се отбележи, че това е един от най-често срещаните, но в същото време доста рядко открити паразити. Ларвите на червеите проникват в човешкото тяло през кожата при контакт със замърсена почва. Освен това, попадайки в кръвообращението, те, подобно на кръгли червеи, мигрират към белите дробове и след това през бронхите, заедно с храчките отхрачващо, в храносмилателния тракт. Анкилостомът паразитира в червата, прикрепяйки се към чревната стена. Паразитът, който се храни изключително с кръв, ухапва през кръвоносните съдове, които проникват в лигавицата, инжектирайки там антикоагулантен компонент. Средно възрастен може да абсорбира 0, 05-0, 35 ml кръв на ден. Следователно, най-характерният симптом на тази хелминтоза е желязодефицитната анемия, както и промяна в съотношението на протеиновите фракции (диспротеинемия).

Плоски червеи

Широка лента

Това е един от най-големите хелминти, достигащ дължина 10-20 метра. Болестта, причинена от този паразит, се нарича дифилоботриаза. Цикълът на развитие на червея започва с сладководни риби или ракообразни. Ларвата попада в човешкото тяло, което е крайният собственик на широката тения, заедно с яйца или заразени рибни филета. Достигайки тънките черва, паразитът се прикрепя към стената му и расте до зрял индивид в рамките на 20-25 дни.

Дифилоботриазата възниква на фона на нарушения в храносмилателния тракт и В12-дефицитна анемия.

Чернодробна метил

Паразитът, който причинява описторхоза, е плосък червей, достигащ дължина 7-20 mm. Трябва да се отбележи, че повече от 50% от случаите на инфекция с чернодробна метила (наричана още котешка метила) се случват при жителите на Русия. Ларвите на паразита започват да се развиват след попадането на яйцата в прясна вода (от охлювите, които са ги погълнали). След това те проникват в тялото на рибите (шаран, карась, платика, плотва). Човешката инфекция възниква, когато се яде замърсено рибно месо, което не е преминало достатъчна топлинна обработка. Ларвата на чернодробната метила от тънките черва прониква в жлъчните пътища и в жлъчния мехур, като се фиксира там с помощта на две вендузи.

В острата фаза на хелминтоза пациентът има болезненост в горната част на корема, повишава се телесната температура, развива се гадене, болки в мускулите, диария и кожни обриви. Хроничният ход на описторхозата се проявява със симптоми на хепатит, възпаление на жлъчните пътища, холецистит, нарушения в храносмилателния тракт, нервни разстройства, слабост и повишена умора. Паразитът води до развитие на необратими изменения и дори след изгонването му пациентът не претърпява хронични възпалителни процеси и функционални нарушения.

Говежди и свински тении

Тези паразити, почти идентични по структура, достигат дължина 5-6 метра. Инфекцията с тениаринози и тениаза възниква поради консумацията на месо от говеда или свинско месо, заразени от финландците (една от междинните форми на хелминтоза). Жизнеспособни финландци, представени под формата на белезникави мехурчета, достигащи размер 0, 5 cm, се прикрепват към стената на тънките черва на човека и се превръщат във възрастен за 3 месеца. Лентовият паразит, състоящ се от повече от 2000 сегмента, непрекъснато нараства. В този случай крайните сегменти, съдържащи яйца, се отчупват и независимо се придвижват по дебелото черво до ануса и след това пълзят от ануса или се освобождават във външната среда заедно с изпражненията. Най-характерните симптоми на хелминтоза са нарушенията в работата на храносмилателния тракт.

Ехинокок

За този паразит човек е междинен гостоприемник. Червеят паразитира върху човешкото тяло под формата на финландци. Крайният собственик на ехинокок е вълк, куче или котка. ехинококиЗаразяването става хранително чрез контакт с животни и с предмети от околната среда, засяти с яйца от ехинококи. След попадане в червата, от тях се развиват онкосфери (шест-закачени ларви). От червата те навлизат в кръвта и се пренасят в тялото.

"Любимите" паразитни места на червея са черният дроб и белите дробове. Утаявайки се в тези органи, ларвата се превръща във фин (ехинококова киста), който постепенно увеличавайки размера си, започва да разрушава близките тъкани. Често ехинококозата в диагностичния процес се бърка с тумор с доброкачествен или злокачествен произход. В допълнение към механичното въздействие (изстискване на органи и кръвоносни съдове) понякога се случва руптура на ехинококова киста. Това състояние може да причини токсичен шок или образуване на множество нови кисти.

Алвеокок

Този паразит, считан за вид ехинокок, е причина за една от най-опасните хелминтиази (алвеококоза), която по тежест е подобна на цироза и рак на черния дроб. Заразяването се случва, когато онкосферите (яйца със зрели ларви) навлязат в червата. Там ембрионът напуска яйцеклетката и, прониквайки в чревните стени, навлиза в кръвта. Освен това с притока на кръв паразитът се разпространява във всички тъкани и органи на тялото (най-често той се локализира в черния дроб). Именно там започва основният етап на развитие в ларвите (образува се многокамерен балон, образува се лавроциста). Всяка камера съдържа ембрионалната глава на паразита, която продължава да се развива постепенно. Лавроцистите са много агресивни образувания, които непрекъснато растат поради увеличаване на мехурчетата, а също така имат способността да растат в черния дроб, като метастази на рака. Некротичните промени, дължащи се на нарушения във функционирането на кръвоносните съдове, претърпяват некротични промени в близките тъкани. Разпространявайки се до близките структури, алвеококът образува фиброзни възли с включвания на многокамерни мехурчета. Това състояние може да продължи няколко години и следователно изисква задължителна хирургическа намеса.

Диагностика на хелминтоза

Диагностиката на хелминтски инвазии включва следните дейности:

 • задълбочен анализ на историята, който помага да се открият възможните причини за инфекция;
 • лабораторни изследвания на изпражнения, кръв, чревно съдържание 12р, ректална и перианална слуз, мускулна тъкан, белодробни храчки, жлъчка. Анализът може да разкрие яйца, сегменти или фрагменти от паразити. В същото време повишеното съдържание на еозинофили в кръвта също е сигнал за наличие на хелминтоза.
 • при диагностициране на заболявания, причинени от ларвни стадии или тъканни паразити, се извършват серологични изследвания (ELISA, RSK, реакция на непряка аглутинация, имунофлуоресцентен анализ и др. ).
 • се предписват ултразвук, CT и ендоскопски изследвания за откриване на хелминти, засягащи чернодробната тъкан.

Човешки червеи: лечение

В острата фаза на паразитна инфекция на пациента се предписва терапия за детоксикация и десенсибилизация. При тежки случаи на заболяването (трематоди на черния дроб, трихинелоза) се използват глюкокортикоиди според медицински показания.

Като лекарства от специфична терапия, като се отчита естеството на патогена, се предписват специални антихелминтни химиотерапевтични средства.

Успоредно с това на пациента се препоръчва да приема антихистамини и ентеросорбенти. Последният етап от лечението включва използването на пробиотици, които нормализират чревната микрофлора.

Предписва се и специална щадяща диета (храната трябва да бъде смилаема и с ниско съдържание на мазнини).

По време на антихелминтната терапия пациентът трябва стриктно да спазва личната хигиена (за да се избегне повторна инфекция). В същото време за много хелминтиази всички членове на семейството и лица, които са в постоянен контакт със заразения, трябва да се подложат на лечение.

Профилактика на хелминтоза

 • Поддържане на лична и обществена хигиена;
 • Стриктно спазване на технологията за готвене;
 • Редовен преглед и превантивно лечение на домашни любимци;
 • Старателно измиване на пресни зеленчуци, плодове и билки;
 • Правилно боравене с речна риба;
 • Избягване на консумацията на сурова, леко осолена и сушена риба.