Най-опасните паразити в човешкото тяло

Човешкото тяло е постоянно изложено на външни опасности. Това е различен вид заболяване, инфекция и т. н. Един от най-често срещаните, сериозни проблеми са паразитите. Те навлизат в тялото напълно незабелязано, последиците могат да бъдат много сериозни. Важно е да се знае кои паразити в човешкото тяло са най-опасни, какви са заплахите за здравето поради тях. Можете да видите паразитите в детайли на снимката.

Различни червеи живеят по целия свят, всички те са разделени според начина на предаване, вида. Паразитните червеи се предават на хората главно по следните начини:

 • заразено лице;
 • животни;
 • почва, храна, вода;
 • ухапвания от насекоми.

Червеите са разделени на няколко вида:

 • метили;
 • кръгъл;
 • лента.

Червеите са много голям клас паразитни червеи, които живеят в растения, животни и хора. Те могат да живеят в кухи органи, по-дебели тъкани, самите тъкани.

Топ 10 на най-опасните паразити в човешкото тяло

 1. Шистозомите са опасни паразити от тропическите води.
 2. Rishta е червей, който живее под човешката кожа.
 3. Филариите са опасни паразити на елефантиаза.
 4. Ехинококите са опасни ларви в тялото.
 5. Whiskered Vandellia е рибен паразит.
 6. Кръглите червеи са известни на всички червеи.
 7. Говеждият тения е много голям и дълъг червей.
 8. Анкилостома е малък вреден червей.
 9. Широка тения - опасност за човешките черва.
 10. Свинският тения е опасно заболяване.

Шистозоми - живеещи във венозна кръв

Второто име на паразита е кръвна метил. Заразяването става през кожата, контакт със замърсена вода. Заболяването, причинено от шистозомоза, се нарича шистозомоза.Шистозомите са опасен паразит в човешката кръвТе се различават от другите хелминти по местообитанието си: те живеят и се размножават във венозната система. Най-често се среща в Южна Америка, Африка, Близкия изток, Югоизточна Азия. Те не са големи по размер, дължина 2, 6 см, диаметър 0, 6 мм, което се вижда ясно на снимката. Човек осъзнава, че е заразен със следните симптоми:

 • разстройство на червата;
 • увеличени лимфни възли, далак.

Но симптоматиката е различна, всичко зависи от мястото на тялото, където са се натрупали шистозоми:

 • нервна система - дезориентация, загуба на паметта, главоболие;
 • пикочен мехур - възпаление на органи, кръв в урината, коремна болка;
 • черен дроб - асцит, разширяване на органа, далак;
 • черва - диария, полипи.

Яйцата от червеи са много опасни, те пробиват, увреждат стените на лимфните и кръвоносните съдове на различни органи и тъкани. По този начин паразитите могат дори да попаднат в матката, белите дробове, простатата и стомаха. Червеи, яйца запушват кръвоносните съдове, което води до образуване на разширени вени, тумори, кисти. Хелминти от този тип могат да доведат до сериозни проблеми, включително рак на пикочния мехур, черния дроб, простатата, чернодробната фиброза. За да се избегне заразяване с най-опасните паразити в човешкото тяло, е много важно да се избягва плуването в тропически води, да се измиват зеленчуци, плодове и ръце преди хранене. Шистозомозата може да бъде излекувана консервативно, ако лечението започне навреме. В случай на усложнения се извършват операции.

Рища - подкожен червей

Дракункулиазата е заболяване, причинено от този вид паразити в човешкото тяло. Заразяването става чрез мръсната вода на тропическите резервоари в Азия и Африка. Обикновено хората са заразени, но има случаи на заразяване на кучета.

Rishta е най-опасният червей под кожата

Червеят попада в човешкото тяло при поглъщане на замърсена вода, където живеят копеподи - носители на ларвите на ристата. Лечение само чрез операция. Вторичната инфекция на вече ранена кожа е много опасна.

Попадайки в тялото, ристата буквално прегризва тъканите, чревните стени, живее в лимфните съдове, подкожната мастна тъкан. На дължина червеят може да нарасне голям, до 80 сантиметра. Силни абсцеси се появяват в областите на тялото, където се намират ристите, и вътре в тях могат да се открият паразити. Болестта се причинява само от жени, мъжете умират след чифтосване. Когато заразената област на кожата влезе в контакт с вода, женският червей излиза на малко разстояние и хвърля своите ларви във водата. Тези ларви трябва да бъдат уловени от ракообразни раци, за да оцелеят.

Филариите са много опасен паразит за организма

Другото име на червея е нишковидно. От всички видове, около 10 предпочитат хората, водят до филариаза. Те бяха наречени нишка поради външния им вид, червеите са много тънки, като нишка, можете да видите това на снимката. 0, 3 см в диаметър, но те растат големи на дължина, до 50 см или повече. Удряйки тялото, те живеят в подкожната тъкан, телесната кухина, сърцето, кръвта, лимфните съдове, всяка част на тялото. Много често в горещите страни.

Filaria - опасен червей, който прилича на струни

Те се предават чрез кръвосмучещи насекоми, понякога кърлежи, които от своя страна се заразяват чрез кръвта на заразено животно, човек. Опасността се крие във факта, че най-ужасните червеи могат да бъдат открити, когато заболяването е станало хронично, почти е невъзможно да се излекува. Натрупвайки се, филариите блокират лимфната система, запушват кръвоносните съдове, причинявайки елефантиаза. Краката на пациента стават големи, подуват се прекомерно, до невъзможността да се движи, в интернет има много снимки на хора с това заболяване.

Ехинококът е голяма опасност за хората и животните

Тази тения живее в червата на кучета, вълци, рядко котки и може лесно да се предаде на хората. Ехинококът е един от най-опасните паразити за хоратаЛарвите на ехинококите са едни от най-опасните, причиняващи ехинококоза. Възрастен червей е с дължина от 3 до 5 мм, на снимката, описваща паразита, е ясно видимо, че има глава с издънки, куки и сегменти. От тялото на кучетата яйцата излизат с изпражнения, понякога попадайки върху вълната.

Заразяването е възможно и чрез добитъка. Инфекцията се случва при хората през устата, яде замърсено месо, кучешка слюнка. Ларвите проникват по-нататък в тялото, чрез кръвта попадат в черния дроб, където живеят и се размножават. Рядко попадат в костите, мускулите, белите дробове. Докато се развиват, ехинококите се превръщат в големи мехурчета с големината на главата на детето. В зависимост от пренебрегването на болестта, лечението се извършва с лекарства или своевременно, чрез отстраняване на тъканите на органа заедно с мехурчетата на ларвите.

Whiskered Vandellia - най-малката и ужасна

Като цяло това същество принадлежи към рибите, но е едно от най-опасните за тялото. Хората се страхуват от нея, защото по време на къпане почти прозрачно, малко същество с дължина 15 см може лесно да проникне в уретрата, гениталиите и ануса. Тогава Ванделия е прикрепена към съдовете и се храни с кръв. За съжаление единственият начин да се отървете от паразита е чрез операция.

Wandellia мустачка - опасна паразитна риба

Аскарис - най-известният червей в човешкото тяло

Паразитът е широко разпространен, често се среща в човешкото тяло. Ако яйцата на човешки кръгъл червей попаднат в почвата, те могат да се съхраняват там почти една година, докато се преместят в благоприятна среда. В организма той отделя токсини, които засягат черния дроб и белите дробове. Аскаридата не спира на едно място, постоянно пътува през тялото, засяга кръвоносните съдове и причинява възпаление.

Кръглите червеи са най-често срещаният паразит в човешкото тяло

Основното място на живот на най-вредния червей е червата, където паразитите живеят удобно, ядейки храната, която заразеният яде. Те могат да преминат в панкреаса, жлъчката, черния дроб, да достигнат хранопровода, да блокират дишането. Един аскарида снася до 1000 яйца на ден. Те растат доста големи на дължина, до 30 см.

Бичи тения е най-големият и най-опасен червей

Този много голям паразит живее в тънките черва, снимките на тения са просто невероятни. Тялото на тения се състои от глава с издънки, голям брой сегменти, които наброяват от 2000 до 5000. Дължината на червея непрекъснато се увеличава с нарастване, до 10 метра. В човешкото тяло, без лечение, може да живее до 20 години. Той произвежда около 600 милиона яйца годишно, до 11 милиарда за жизнен цикъл.

Говеждият тения е много голям паразит

Живее само в тънките черва на животно, човек. Междинният гостоприемник, чрез който човек се заразява, е говеда. Заразяването става чрез зле преработено, варено или сурово месо, мляко, риба, при контакт с домашни любимци.

Анкилостома - вреден, опасен червей

Червеят е много разпространен в Източна Азия, Африка, причинява болест на анкилостома. Паразитът живее в дванадесетопръстника на човека, не расте голям, максимум 14 мм. Заразяването става чрез мръсни ръце, зеленчуци, плодове, дори през кожата, докато работите с почвата, при ходене боси по тревата, ларвите проникват в кожата.

Анкилостомата представлява голяма опасност за организма

Попадайки в тялото, той попада в кръвоносните съдове, оттам отива в черния дроб, сърцето, белите дробове. Анкилостомозата води до сериозни усложнения, по-специално хепатит, язви.

Широка панделка - опасен паразит с голямо дълго тяло

Заразяването с този червей става чрез риба, ако човек е ял сурова, лошо сварена риба, суров хайвер от щука или е участвал в преработката на заразена риба, морски дарове.Широка тенияОпасен тения расте на дължина до 15 метра, той е много голям, тялото се състои от голям брой сегменти - до 4000, на главата има издънки, с които червеят е прикрепен към червата. Разглеждайки снимката на червея, просто е трудно да се повярва, че той може да живее вътре в човек. Ларвата се развива само за месец. Широката тения води до сериозно заболяване - дифилоботриаза.

Пациентът има силен дефицит на витамини, тъй като червеят се храни с всички хранителни вещества в тялото. Цялото му голямо тяло абсорбира вещества на повърхността си. На мястото, където тенията е засмукала, започва некроза. Най-опасният тения може да живее в човешкото тяло до 10 години.

Свинският тения е много вреден червей за човешкото тяло

Този червей може да бъде объркан с говежди тения, но не расте толкова голям, с дължина максимум 3 метра. Има и по-малко сегменти по тялото, до 1000. На главата на червея има издънки, хобот с куки. По този начин тенията е прикрепена към чревните стени. Вкоренява се в тялото на прасета, зайци, зайци, кучета, камили, чрез което достига до човека - крайния собственик. Заразяването е допустимо чрез използване на суров бекон, месо. За яйцата е много опасно да навлязат в човешкото тяло, тъй като те стават междинен господар, в него настъпва стадия на финландците, който често води до най-сериозните заболявания и смърт.

Свински тения

Хелминтът причинява заболявания на цистицеркоза, тениаза. Ако има много паразити, те запушват червата, в резултат на което пациентът трябва спешно да бъде опериран. Те могат да пробият чревните стени, да попаднат в лимфните съдове и да попаднат във вътрешните органи. Усложненията на заболявания водят до увреждане на подкожната тъкан, мускулите, кожата, гръбначния мозък, мозъка, костите и вътрешните органи. Най-важното е да се извърши профилактика, внимателно да се обработи месото преди ядене. Човек трябва да спазва лична хигиена, предотвратяване на хелминтоза.