Паразити в човешкото тяло: симптоми

Здравейте всички, уважаеми читатели! Днес темата ще бъде хлъзгава и не особено приятна, но много актуална. Реших да го посветя на паразити, които са чести „обитатели“ на нашите организми. Само си представете, че в кръвта, червата, под кожата в момента тече бурен живот. B-rr! Човек ще потръпне при мисълта.

Но днес е научно доказано, че половината от жителите на планетата са носители на червеи, от които има около 200 вида и „породи“. Тоест теоретично вие също попадате в рисковата група. Даряваме тестове, разбирате ли, не толкова често. Живеем за себе си, ходим на работа, по кафенета и филми и изглежда се чувстваме добре . . .

Моля, изчакайте. Добре ли е? А хроничната умора и странна мокра кашлица, която не изчезва с месеци не ви притеснява, диария и запек и други прекъсвания в стомашно-чревния тракт? Това е същото! Но това е един от признаците за наличие на червеи. Паразитите в човешкото тяло провокират различни симптоми. Също така се опитах да ги обобщя в днешната публикация.

Дълги, кръгли, плоски и други

Какви човешки паразити познавате? Червеи? По-скоро това е тяхното обобщено име. Но сортовете са огромна хлъзгава бучка. Нека го разглобим, за да знаем с кого ще се бием.

Хелминт под микроскопа
 • Кръглите червеи, които живеят в храносмилателната система, са най-голямата група. Те включват кръгли червеи, странични стъргалки, камшици, острици и някои други. Снимките им могат да се видят в интернет "на склад". Те идват при нас заради прословутите немити ръце, както и непреработени и мръсни плодове и зеленчуци, от лошо сварено месо и риба. Ако имате котка или куче у дома, тогава вероятността от появата на червеи е много по-голяма.
 • Вторият вид са тениите: широка тения, ехинококи, свински и говежди тении. Тези хелминти са много по-големи от предишните. Някои от широката тения могат да бъдат с дължина над 25 метра! Такива червеи могат да се хранят с цялото тяло, абсорбирайки нужните им вещества във вас с повърхността си. Те нямат определена територия на пребиваване в тялото, тъй като свободно се движат по цялото тяло, пропълзявайки също в мозъка и костния мозък. Можете да се заразите, като ядете лошо пържено месо или полупечена риба. Ето защо никога не купувам тези продукти на спонтанни пазари, „от ръка“, защото продавачите на тези търговски обекти явно не са чували за ветеринарен контрол.
 • Подкожните паразити (нишковидни нематоди, дирофилария) живеят под човешката кожа. Можете да ги хванете в горещи страни, например в Африка или Индия, от мухи, комари или дървеници. Често се виждат: на кожата ще видите странна издутина, която при натискане ще се изплъзне изпод пръста.
 • Червеи от метил: фасцилопсис, чернодробна метила и други. Местообитанието им е червата, черния дроб, панкреаса. Източникът е некипната замърсена вода, слабо осолена, сурова, лошо сварена риба.
 • Тъканни червеи. Те са разположени и паразитират в различни тъкани на нашето тяло, в мускулите, мозъка, съединителните тъкани. Можете да хванете инфекцията от диви и домашни животни: прасета, котки, коне, патици и пилета.
Паразити в човешкото тяло

Паразити в човешкото тяло: симптоми

Теоретично всеки от горните типове може да направи своите невидими атаки отвътре в този момент, а вие дори не знаете. Мнозина живеят с червеи вътре и буквално им позволяват да се погълнат в продължение на няколко години, докато случаен анализ или физически преглед на лекаря не открият яйцата им във вашите анализи. Това са тихи вредители, които не само се хранят с вас, но и имат време да се размножават и да отделят токсини.

Веднага исках да взема пробен талон, нали? Но първо проверете косвените признаци за тяхното присъствие. Просто не се паникьосвайте веднага и не си поставяйте диагноза. Много от тези симптоми се припокриват с други медицински състояния.
Така че, вероятно имате червеи, ако:

 1. Изведнъж сте анемични. Предишният нормален брой на хемоглобина е намалял значително? Това може да означава, че хелминти са тези, които крадат желязото от вас.
 2. Често се чувствате зле без причина и имате странни болки в корема. Подробен ултразвуков преглед при заразени пациенти разкрива много микропукнатини, язви, рани на чревната лигавица и други органи. Това може да причини възпаление и болка.
 3. Сега диария, сега запек. Хранете ли се както обикновено и естеството на дефекацията се е променило забележимо? Запекът може да бъде причинен от гигантски червеи или малки червеи, тъкащи се на топка. Те като корк затварят изхода за изпражнения. Е, диарията се провокира от микрохелминти, които унищожават натрия и хлоридите, които са отговорни за нормалната консистенция на изпражненията, разреждайки го.
 4. Разбива тялото, костите и ставите. Червеите могат да причинят възпаление в периартикуларните мускули и в резултат на това дискомфорт.
 5. Акнето, екземата, брадавиците и други кожни проблеми, както и влошаването на ноктите и косата, са причинени от токсини, отделяни от паразити. Черният ви дроб не може да обработи толкова много вредни вещества, че да повлияе на кожата и косата ви.
 6. Прекомерна слабост или бързо напълняване. Червеите отнемат от нас много полезни вещества, като ги губят - отслабваме значително, но и те ядат захар - и поради липсата му от време на време закусваме и напълняваме.
 7. Отделяне на газове и подут стомах.
 8. Смилане на зъби. Казват, че това е един от най-очевидните признаци, тъй като насън тялото ни е отпуснато и заспало, а червеите не спят, така че възниква несъзнателна реакция - да стискаш зъби и да ги скърцаш.
 9. Лош имунитет. Намаляването му се дължи на факта, че тялото вече е хвърлило цялата си защита срещу паразити и просто не му остава сила за други вируси, идващи отвън.
 10. Сънливост, летаргия, апатия и раздразнителност при нормална диета и почивка. Червеите нагло крадат от нас почти всички минерали и хранителни вещества, от които се нуждаем: калий, магнезий, желязо, калций. Липсата им засяга нервната система и благосъстоянието.
 11. Сърбеж. Обикновено се засилва през нощта, когато червеите се натрупват в ануса, за да снасят яйца. Лекарите казват, че точно през нощта можем да се срещнем с червея „лице в лице”, хващайки ги в мръсния им бизнес.
 12. Неразбираема кашлица без настинка.
Паразити

Е, открихте ли 4-5 симптома? Честно казано, нито аз. И това означава само едно - време е да отидете в болницата, за да видите терапевт, специалист по инфекциозни болести, имунолог или паразитолог. След подробен преглед ще ви бъдат предписани необходимите лекарства.

Паразити в човешкото тяло: изгонване

Бъдете готови за лечението на цялото ви семейство. Останалата част от вашето домакинство също е вероятно да бъде заразена, тъй като паразитите се предават много бързо чрез лични хигиенни предмети, предмети от бита и съдове.

Въпреки факта, че всички лекарства за глисти се продават в аптеките свободно и без рецепта, не е необходимо да ги избирате сами. Някои от тях работят само върху определен тип червеи и са напълно безполезни срещу останалите. В допълнение, тези лекарства имат много противопоказания.

Профилактика срещу паразити с чесън

Лечението с народни средства, които са използвали нашите баби, когато не е имало хапчета и аптеки, също е широко разпространено.
Сега лекарите препоръчват комбинирането на такова домашно лечение с медицински предписания, така че ние използваме всички билки, описани по-долу, само за профилактика.

 • Настойката от анасон е добра за добавяне към гореща вана. След като седите в него около половин час, ще се отървете от малка шепа червеи. Те просто не могат да понесат острата миризма на тази билка, проникваща през кожата ви, но ще трябва да изтърпите малко.
 • Обикновеният киселец убива паразитите със своята киселина. Затова не се колебайте да дъвчете измитите листа през пролетта и лятото.
 • Обикновените сурови тиквени семки са отлични хелминти.
 • Тиквени семки за премахване на паразити от тялото
 • Пийте запарена дъбова кора (200 ml - 2 супени лъжици).
 • Вратигата също има добър антипаразитен ефект. За да приготвите бульона, залейте супена лъжица от неговите цветя с чаша вряща вода и настоявайте в затворен термос за 4 часа. Вземете лечебна смес, след като предварително сте я филтрирали, 1 супена лъжица. лъжица 4 пъти на ден преди хранене.
 • Яжте повече чесън, лук и хрян. При червеите острите им миризми на смърт са подобни и в същото време ще коригирате разрушения си имунитет.

Не мислете, че един хубав ден всички паразити ще напуснат тялото ви в приятелска формация по собствена воля. Те ще живеят вътре и ще се хранят с вас много дълго, така че е по-добре да започнете да ги изгонвате веднага, в противен случай след няколко години ще получите сива, земна кожа, чуплива коса, проблеми с храносмилането и дефицит на всички полезни минерали. Ще ви изядат живи, така че не им позволявайте да го правят!