Какво представляват паразитите: видове и класификация

Познавайки пътищата на проникване на паразити в организма, е възможно да се предприемат превантивни мерки при контакт с възможни източници на инфекция. Какво са хелминти, като чревни паразити, е известно на мнозина. Обикновеният човек обаче е по-малко запознат с видовете, които живеят в кръвоносната система, подкожната лимфа, мускулите, мозъка и вътрешните органи.

Всички видове паразити в човешкото тяло са класифицирани в представители: протозои, плоски и кръгли червеи, членестоноги и техните ларви.Вирусите, патогенните бактерии и гъбички могат да бъдат класифицирани като паразити, но те са обособени в отделна група. Инфекциозните заболявания се делят на: вирусни, гъбични, бактериални и паразитни. Класификацията на човешките паразити включва - уникален вид риба (обикновена ванделия), способна да проникне в уретрата на човека (случаен гостоприемник).

Паразитизмът и неговите видове

Дървеникът е паразит, който се храни с човешка кръв

Кои са паразитите? Това са организми, живеещи за сметка на друг индивид, които не са генетично свързани с него и влизат в антагонистични взаимоотношения, тоест пречат на живота. Концепцията за паразитизъм не трябва да се екстраполира на микроорганизми, които живеят в тялото, без да му причиняват специална вреда. В природата има растителни и животински паразити, в зависимост от вида на гостоприемника. По време на функционирането на този начин на живот, системата за паразити и гостоприемници постоянно работи. Задачата на първия: да живее от втория, без да го убива дълго време.

Класификация на паразитите по вид:

 1. Места за локализация: външни и вътрешни паразити (екзо- и ендопаразити).
 2. По начин на живот: постоянно паразитни (облигатни) и свободно живеещи форми, които при определени условия започват да съществуват за сметка на друг организъм (факултативни паразити).
 3. По времето на контакт с гостоприемника: временни и постоянни паразити (неподвижни и периодични).

В хранителната верига паразитите на животните обикновено са консуматори от втори или трети ред, тъй като се хранят с тревопасни или месоядни животни. Начинът, по който паразитът се храни, лишава гостоприемника от хранителни вещества и / или води до унищожаване на клетките и тъканите. Често възниква антагонизъм на домакина, защото опасните обитатели отделят токсични метаболитни продукти. Това води до определени симптоми (алергии, нарушения на храносмилателната система, признаци на увреждане на различни вътрешни органи).

Вируси

Модел на паразитен вирус

Вирусите са вътреклетъчни паразити с протеиново-генетична структура. Поради материалите на клетката те се размножават сами. Вирусът е задължителен паразит.

Според класификацията в зависимост от вида на генетичния материал се изолират РНК и ДНК-съдържащи вируси. Вътреклетъчните агенти от първата група включват:

 1. Ентеровируси. Те се размножават в храносмилателния тракт, причиняват проблеми в различни човешки органи.
 2. Риновируси. Причинители на ARVI.
 3. Вируси на грип, бяс и кърлежов енцефалит.
 4. Папиломавируси.

Втората група включва: аденовируси (причиняват остри респираторни инфекции), херпес и едра шарка патогени.

Вирусите, попадайки в целевата клетка, подчиняват нейните процеси на себе си, интегрират се в генетичния материал или се локализират в цитоплазмата, след което се реплицират (размножават). Тогава клетъчната смърт настъпва в резултат на лизис, апоптоза или изкривяване на мембранната структура. Някои представители (папиломавируси, вирус на Epstein-Barr) са способни да причинят дегенерацията на клетките в злокачествени.

Как вирусите проникват вътре:

 1. Въздушен.
 2. През стомашно-чревния тракт, когато пиете вода и ядете храна.
 3. През кожата и външните лигавици, като конюнктивата на окото.
 4. С помощта на членестоноги вектори (насекоми, кърлежи).
 5. В резултат на използването на нестерилни медицински изделия (спринцовки, пипети).

Всеки вирус е адаптиран към определена клетка, различава целта с помощта на рецептори.

Бактерии

Модел на паразитни бактерии

Сред бактериите рикетсиите, вътреклетъчните паразити, заемат специално място. Това са най-примитивните представители, които приличат на вируси. При хората тези микроорганизми причиняват: тиф, рикетсиоза, пренасяна от кърлежи, петниста треска в Скалистите планини. Хората се заразяват с рикетсии чрез ухапвания от кърлежи, бълхи, въшки.

Други вътреклетъчни паразити на хламидия причиняват едно от най-често срещаните венерически заболявания (хламидии) и причиняват сериозно възпаление на очите, пневмония на бебета и ентерит.

Опасните бактерии включват:

 1. Салмонелата е причинителят на коремен тиф.
 2. Тетанусна пръчка.
 3. Бледа спирохета, която причинява сифилис поради трудна диагноза на заболяването, което води до забавяне на лечението.
 4. Пневмококи, които могат да причинят пневмония и по-рядко бактериален менингит.
 5. Туберкулозен бацил, който може да не се прояви дълго време и след това да се превърне в отворена форма.
 6. Ешерихия коли поради способността му да придобива антибиотична резистентност. Причинява гастроентерит, рядко менингит и инфекция на пикочните пътища.

Известно е, че външните паразити като Staphylococcus aureus причиняват широк спектър от кожни инфекции. Най-опасните последици от неговата дейност: пневмония, менингит, остеомиелит, ендокардит, тежък шок поради излагане на бактериални токсини и сепсис (в ежедневието се нарича отравяне на кръвта).

Гъби

Гъбична лезия на главата

Гъбички, причиняващи заболявания - човешките паразити са по-добре защитени от въздействието на лекарствата, отколкото бактериите. Най-често срещаното гъбично заболяване е кандидозата (млечница), локализирана върху различни лигавици с отслабена имунна система. Гъбите от рода Candida живеят в тялото на всеки здрав човек и носят осезаема вреда, само ако защитната функция се провали. Условно патогенните бактерии и гъбички са гранична група микроорганизми между непатогенни и патогенни категории. Следователно, като правило, те не са класифицирани като паразити.

Патогенните мицелиални гъби са човешки паразити, които често причиняват заболявания на външната обвивка:

 1. Кератомикоза. Размножаването на гъбички се случва в ороговената зона на епидермиса или върху кожичките на косата (trichosporia nodosum, versicolor versicolor).
 2. Дерматофитоза. Патогените засягат не само епидермиса, но и дермата, ноктите и косата (трихофития, краста).
 3. Дълбоки микози. Увреждане на кожата и близките тъкани, както и вътрешните органи. Те включват хистоплазмоза - тежко системно гъбично заболяване и аспергилоза - увреждане на лигавиците и кожата, причинено от аспергилус.

Класическите източници на бактериални и гъбични инфекции са болни хора, животни, пръст, мръсна вода и храна.

Протозои

Протозоите са друг едноклетъчен паразит заедно с бактерии и гъбички. Какви протозойни паразити на човек са изолирани в зависимост от систематичната позиция?

 1. Някои видове амеби са факултативни паразити. Най-известна е дизентерийната амеба, която навлиза в човешкото тяло под формата на киста (форма в покой). Патогенът навлиза в дебелото черво (луминална форма), след това прониква в лигавицата и засяга различни вътрешни органи с кръвния поток. Амебите са водни организми, така че основният източник на инфекция с тях е мръсната вода. Акантамебният кератит е рядко очно заболяване, наречено акантамебен кератит, което зачести поради нарастването на популярността на контактните лещи.
 2. Биччета (Leishmania, Giardia, Trichomonas). Трихомониазата е най-често срещаното заболяване на пикочно-половата система, опасно за своите усложнения (безплодие, простатит, преждевременно раждане и др. ).
 3. Апикомплекси (спорозои). С изключение на колподелидите, групата включва само облигатни паразити (Toxoplasma, Plasmodium malaria, Cryptosporidium, Coccidia, саркоцисти). Спорозойните кисти влизат в тялото след ухапване от насекоми, ядене на заразени животни или пиене на вода.
 4. Клиати. За хората балантидията е опасна, провокирайки диария и язви в чревната стена в резултат на активност в дебелото черво. Цилиатите са най-големите патогенни едноклетъчни организми.

Най-простите човешки паразити причиняват протозойни инфекции (протозози). Какви паразити живеят в човешката нервна система сред протозоите? Например, причинителите на токсоплазмоза и церебрална малария. Сред амебите факултативният паразит Neglerius Fowler е способен да зарази нервната система.

Многоклетъчни

Многоклетъчните паразити включват плоски червеи, кръгли червеи, паякообразни и насекоми. Първите, като правило, се установяват вътре в човека (в различни системи и вътрешни органи), а някои видове мигрират или проникват (рища, ларви на Gnathostoma spinigerum и анкилостоми, шистозоми) в подкожния слой. Червеите е общоразговорното наименование на всички червеи, които причиняват хелминтни инвазии (хелминтиази).

Чести заболявания, причинени от плоски червеи

Група трематоди (дигенетични метили):

 1. Описторхоза. Причинители: видове чернодробни метили, например котешки и сибирски метили. Инфекцията възниква в резултат на ядене на заразена речна риба, лошо обработена термично.
 2. Фасциолиаза. Причинени от чернодробни и гигантски метили. Заразяването става чрез консумация на замърсена вода или крайбрежна трева.
 3. Шистозомоза. Причинителите на шистозомите (в частност кръвен метил) живеят предимно в горещ климат. Те проникват в кожата при контакт с вода.
 4. Парагонимиаза. Причината за заболяването е белодробен метил, който се среща в горещ климат. Инфектиран с червеи и лошо обработен термично сладководен рак или рак е опасен.
Причинителят на фасциолиазата - Чернодробна метила

Животният цикъл на паразита от групата на трематодите е сложен, включващ няколко ларвни стадии и гастроподи като междинни носители. Метилите са животински паразити на гръбначни животни, действащи като временни и постоянни гостоприемници. Отделните стадии на ларвите са в състояние да се развият без оплождане. Устройствата на Flukes за фиксиране и хранене вътре в гостоприемника са издънки.

Тениите са облигатни паразити на тънките черва на човека. Тялото им се състои от сегменти (проглотиди), които периодично се откъсват и излизат заедно с оплодените яйца. Етапите на жизнения цикъл на тениите задължително включват фина (блистер), която се образува във временен собственик. Постоянният домакин поглъща финландеца, който се развива в заострена (възрастна) форма. Структурните особености на тенията са липсата на храносмилателна система и усвояването на хранителните вещества от цялата повърхност.

Най-често:

 1. Говежди тения (невъоръжена тения) причинява заболяване на тениаринозите. Заразяването става чрез месото на говедата, мускулите на които се съдържат от финландците, образувани в тялото, след като животните поглъщат яйца с храна.
 2. Свинската тения (въоръжена тения) е причинителят на цистицеркоза (стадий на Фин) и тениаза (възрастен). В допълнение към издънките, хелминтът е снабден с ръб на куки. Човек може едновременно да изпълнява функцията на междинен и постоянен собственик.
 3. Широката тения причинява дифилоботриаза. Междинните гостоприемници са копеподите и рибите. Човек може да се зарази чрез недостатъчно осолен хайвер и лошо сварени или пържени сладководни риби.

Паразитите се хранят с кръв и тъкани (метили) или усвоена храна (тении).

Кръгли червеи

Кои често срещани видове паразити при хората са кръгли червеи (нематоди)?

Човешки кръгъл червей, извлечен от тялото
 1. Аскарис. Аскаридозата включва миграционен (ларвен) и чревен (възрастен) стадии. Ларвата прониква в стената на тънките черва, премества се в белите дробове, заобикаляйки черния дроб и сърцето, преминавайки последователно през етапите на линеене. Той навлиза в устната кухина, поглъща се отново и става възрастен в тънките черва.
 2. Острица. Причинителят на ентеробиоза се храни в крайната и началната зона на тънките и дебелите черва, умножава се в илеума. Женските снасят яйца в аналните гънки, причинявайки силен сърбеж.
 3. Власоглав е причината за трихоцефалоза. Тези паразити в човешкото тяло нахлуват в лигавицата на началния участък на дебелото черво и се хранят с тъканна течност и кръв.
 4. Трихинела причинява опасно заболяване трихинелоза. При тежки случаи нервната система е увредена. Това са истински убийци, чиито ларви проникват в стената на тънките черва и се пренасят в тялото. Най-често те попадат в набраздените мускули, могат да проникнат в очите, причинявайки болка и подуване на лицето, в белите дробове, което води до кашлица. Досега не е измислено лечение за пълно възстановяване.
 5. Токсокара. Разграничаване между ларва (среща се по-често) и имагинална (чревна) токсокароза. Инвазията се характеризира с тежестта на алергичните реакции. Ларвите се разпространяват по цялото тяло, попадайки в тъканите, капсулирайки и образувайки грануломи.
 6. Анкилостомата е по-често срещана в тропиците и субтропиците. При инфекция с анкилостоми, глистите вътре в червата отделят протеолитични ензими, които разрушават стените и намаляват съсирването на кръвта. Паразитите вътре в човек се появяват в резултат на въвеждането на ларви през кожата от замърсена вода.
 7. Ешерихия коли и сродните видове са тропически паразити. Болестта, която причиняват, стронгилоидоза, може да бъде асимптоматична в продължение на десетилетия. При намален имунитет носителите на червея са изложени на висок риск от смърт (60-85%).
 8. Рища е субтропичен хелминт, който причинява дракункулиаза. Ларвите проникват в чревната стена. Женските достигат подкожния слой и когато гостоприемникът е във водата, те изхвърлят ларвите през кожата. Временният гостоприемник е рак на копепод.

Особеностите на местообитанието на паразитите влияят върху начините, по които те попадат в тялото: контакт със замърсена вода или земя, с носители на ларвни стадии, обитаващи ги. Много представители на кръгли червеи нямат междинни гостоприемници и принадлежат към геохелминти. Заразяването с тях се случва главно чрез замърсена вода, немити ръце, плодове или зеленчуци, както и чрез консумация на месо от диви животни.

Лечение и ужасни последици от хелминтоза

Важен начин за диагностициране на хелминтоза е кръвен тест. Еозинофилите (вид бели кръвни клетки), открити във висока концентрация, заедно с други признаци на инфекция, показват наличието на червей и редица патогенни протозои в организма. Как се лекуват хелминтиазите? Лекарствата се използват за облекчаване на симптомите и специфично лечение. Използва се антиалергична (десенсибилизираща) и детоксикационна терапия. По принцип лекарствата се прилагат чрез инфузия (с помощта на капкомер), понякога се използват инжекции:

 1. Лекарство, което замества плазмата и премахва ефектите на токсините.
 2. Изотоничен разтвор на глюкоза и физиологичен разтвор.
 3. Витамини С и В6.
 4. Натриев бикарбонат (сода), калциев хлорид или глюконат.
 5. Препарати, използвани при повишени температури.
 6. Хормоналните лекарства се използват в трудни ситуации (с хепатит или алергичен миокардит). Приемът на калий се комбинира с тях.
 7. Лекарства за сърдечна недостатъчност и отоци.

Има доказателства, че някои паразитни червеи, като пигмейската тения, могат да причинят рак. Стволовите клетки на ларвите могат да се дегенерират в ракови. Паразитите могат косвено да причинят рак чрез отслабване на имунната система. Интересни данни са получени при изследването на ефекта на трематодите, засягащи черния дроб. В резултат на излагане на отпадъчни метила обикновените клетки могат да се превърнат в ракови клетки. Паразитите се локализират главно в храносмилателната система, но техните ларви са в състояние да проникнат в различни вътрешни органи. Например в бъбреците (ехинококоза, шистозомоза), сърдечния мускул (цистицеркоза, болестта на анкилостома), черния дроб (ехинококоза). Паразитните червеи при хората често засягат нервната система. Известни цистицеркоза, ехинококоза, алвеококоза и шистозомоза на мозъка.

Членестоноги

Редът на насекомите включва такива добре познати ектопаразити като бълхи, дървеници, кръвосмучещи двукрили. За разлика от въшките, това са временни паразити, тоест те живеят непостоянно с помощта на домакина. Паразитите на членестоногите от реда на паякообразните включват добре познатия краста. Чифтосването на мъжки и женски се случва на повърхността на епитела. След това паразитите в човешкото тяло снасят яйцата си в кератиновия слой на кожата, причинявайки силен сърбеж. Много хора знаят какво представляват иксодидните кърлежи. Това са паразити от членестоноги от порядъка на паякообразните, включително най-известният представител на тайговия кърлеж - носител на опасни инфекции (енцефалит, пренасян от кърлежи, лаймска болест). Сред кръвосмучещите двукрили има: немалярийни и маларийни комари, комари, мушици, ухапващи мушици, конски мухи и истински мухи. Тези членестоноги паразити могат да причинят силен алергичен отговор, а също така са носители на опасни вирусни и бактериални инфекции. Някои мухи, по-специално гадли, отлагат ларви под човешката кожа, причинявайки миаза. Ларвите са в състояние да проникнат в тялото.