Какъв кръвен тест трябва да се вземе за наличие на паразити в организма

Лекарите препоръчват редовно да се прави кръвен тест за паразити, тъй като дори при спазване на хигиенните правила не винаги е възможно да се предпазите от инфекция с тях. За превантивни цели тази процедура трябва да се прави както за деца, така и за възрастни. Хелминти могат да бъдат в човешкото тяло повече от дузина години, без да показват никакви симптоми. За да се открие наличието на паразити, е необходимо да се извърши диагностика.

Пътища на инфекция

Червеите могат да проникнат в тялото по няколко начина. Лекарите идентифицират четири основни пътя:

 • през земята и след това вода (хелминти навлизат в почвата заедно с изпражненията);
 • от човек на човек чрез контакт;
 • чрез сурово, лошо сварено месо или риба;
 • с помощта на насекоми.

Размножаването на червеи в човешкото тяло е изключено. Всеки тип хелминти има определена продължителност на живота.

Увеличението на червеите в организма се появява само когато те се заразят повторно. За да се намали рискът от инфекция, хората трябва да практикуват добра хигиена.

Симптоми на нападение от червеи

Общите признаци за наличие на червеи в човешкото тяло се изразяват в рязка загуба на тегло, бледа кожа, човек се притеснява от сърбеж в ануса. Но има и други прояви, които са маскирани като други заболявания.

 1. Нарушения на храносмилателния тракт. Човекът се притеснява от болки в стомаха, гадене, повръщане. В процеса на жизнената дейност някои червеи отделят специфични вещества, които причиняват диария.
 2. Нарушаване на нормалното функциониране на нервната система. Хелминти отделят токсини, които могат да причинят интоксикация на тялото. От своя страна това се отразява негативно на състоянието на нервната система.
 3. Алергична реакция. Лице, заразено с глисти, може да има обрив по тялото.
 4. Намален имунитет. В резултат на слабата защита на организма при хората могат да се развият съпътстващи заболявания.

Има мнение, че ако човек точи зъби или хърка през нощта, тялото му е засегнато от хелминти, но тези данни не са научно потвърдени.

При наличие на един или повече от изброените симптоми е необходимо да се диагностицира тялото за наличие на глисти. Ще трябва да направите кръвен тест за паразити.

Основни диагностични методи

Има няколко основни начина за диагностициране на хелминти в човешкото тяло.

Анализ на изпражненията

Анализът на изпражненията е традиционният метод за откриване на червеи. По време на проучването лекарите откриват яйцата на червеите. За да потвърдите диагнозата, ще трябва да дарите изпражнения отново. Показаният анализ обаче не е надежден диагностичен метод, тъй като червеите може да не снасят яйца дълго време.

Кръвен тест

Кръвният тест за наличие на паразити е по-надежден метод и ви позволява да откривате глисти на ранен етап. Всички процеси, които се случват в човешкото тяло, се отразяват в кръвта. Този тип диагностика дава възможност не само да се идентифицират червеи, но и да се определи неговият вид. При наличие на червеи в кръвта можете да намерите техните отпадни продукти.

вземане на кръв за анализ на паразити

Когато в тялото присъстват паразити, в кръвта ще се открият голям брой еозинофили. Диагнозата ще трябва да бъде потвърдена с допълнителни изследователски методи. Има много видове кръвни тестове и те могат да бъдат наречени по различен начин.

Изстъргване за ентеробиоза

За да открие острици в тялото, лекарят предписва остъргване на пациента за ентеробиоза. По време на процедурата лекарят прокарва памучен тампон върху кожните гънки близо до ануса. Получената проба се изпраща в лабораторията за по-нататъшни изследвания. Същата процедура се прави с тиксо, нанесено върху гънките. След това лентата се поставя върху стъклото, залепва се и се отстранява, а самото стъкло се изпраща в лабораторията.

Кръвен тест за имуноанализ

Ензимно-свързан имуносорбентен анализ е специфично проучване, което ви позволява точно да диагностицирате наличието на хелминти при деца и възрастни. Използвайки този метод, е възможно да се открият както микроскопични паразити, така и големи. Този анализ за паразити се основава на търсенето на антитела.

Кръв за ензимен имуноанализ се взема от вена. След това се центрофугира и се изследва кръвен серум.

Резултатите от ELISA предоставят пълна информация за наличието на хелминти в тялото и техния тип.

Ензимният имуноанализ се състои от два основни компонента:

 • имунен отговор;
 • ензимна реакция.

Благодарение на имунния отговор е възможно да се установи наличието на паразити и да се установи кой тип червеи се е установил в тялото. Ензимната реакция ще позволи по-подробно проучване на идентифицирания тип хелминти и визуално измерване на получените данни.

В отговор на инвазията на чуждо тяло, тялото реагира, като произвежда антитела към него.коремна болка може да е причина за наличието на паразити в организмаВ случай на увреждане на тялото от червеи в кръвта се произвеждат антитела към токсини и отпадъчни продукти от червеи. Тази техника се основава на изследването на тези антитела.

Кръвният тест ще отнеме 2-4 дни. Може да се направи във всяка държавна клиника. Също така е възможно да се подложите на подобно проучване в частни клиники.

Какви други анализи има?

В допълнение към ензимно-свързания имуносорбентен анализ, паразитите могат да се определят и по други начини.

За изследването се използват следните кръвни тестове:

 • непряка реакция на хемаглутинация;
 • реакция на имунофлуоресценция.

И двата метода се използват и за определяне на антитела в кръвния серум.

За да поставите диагноза, трябва да дарите кръв от вена. След това тя незабавно се транспортира до лабораторията. Тези информативни методи могат да покажат степента на заразяване с червеи.

Как да се подготвим за теста

Кръв за паразити трябва да се дава сутрин. Препоръчително е да не ядете нищо преди процедурата - въпреки че приемът на храна е незначителен, той все пак може да повлияе на крайния резултат от изследването.

В деня на теста за паразити е разрешен само прием на вода.

За да получите най-надеждни резултати, в допълнение към тези основни правила, преди да преминете анализа за ELISA, трябва да обърнете внимание на следните препоръки.

 1. Три дни преди анализа трябва да спрете приема на лекарства. Нека приемаме само онези лекарства, които са жизненоважни за организма.
 2. Преди процедурата човек не трябва да се напряга физически или емоционално.
 3. Не се препоръчва консумацията на алкохолни напитки и силно кафе в деня преди процедурата.
 4. Ако в навечерието на теста е проведена антипаразитна терапия, по-добре е временно да се отложи процедурата.
 5. Физиотерапевтичните процедури могат да повлияят на резултата от теста, поради което две процедури трябва да бъдат пропуснати преди времето за анализ на кръвта с ELISA.

Правилно проведеният анализ показва абсолютно всички паразити, които присъстват в човешкото тяло.

Как да се предпазите от червеи

Червеите в повечето случаи попадат в тялото през мръсни ръце, така че е необходимо да се спазва хигиената им.

Зеленчуците и плодовете, закупени от пазарите, трябва да бъдат добре измити. Според проведените изследвания, червените яйца често се натрупват върху зеленчуци и плодове.

Трябва да се внимава при закупуването на месо и риба. Важно е да купувате само месо, преминало ветеринарен контрол. Месото и рибата трябва да бъдат добре приготвени.

Ако в къщата има животни, винаги трябва да си миете ръцете след тях. Домашните любимци трябва редовно да извършват профилактика срещу глисти.