Паразити при хората: симптоми и лечение

Когато откривате хелминти в човешкото тяло, игнорирането на симптомите на тяхното присъствие и отлагането на лечението им абсолютно не си струва.лекарства и народни средства за лечение на паразитиВсичко зависи от вида на паразита, който колонизира тялото. Ето защо доставката на тестове за наличие на глисти и по-нататъшният избор на лечение са от толкова голямо значение.

Паразити в човешкото тяло: причини

Паразитите се появяват в човешкото тяло по различни причини.

Те могат да влязат в тялото по следните начини.

 • Алиментарен (през храносмилателния тракт). Най-честата ситуация е пиенето на замърсена вода или храна.
 • Контакт и домакинство (чрез предмети от бита). На практика това означава инфекция от други хора или домашни любимци, които носят хелминти.
 • Предаване. Представлява проникването на хелминти чрез кръвосмучещи насекоми.
 • Перкутанно. Това означава, че паразитът попада в тялото през лигавиците или кожата.
 • Паразитите също могат да попаднат в тялото с прах.

Рибата е ценен хранителен продукт, препоръчан на всички хора. Въпреки това, заедно с ползите, той също може да навреди, като служи като носител на паразитни заболявания. Следователно трябва да сте наясно какъв вид паразити, живеещи в рибите, могат да навредят на човек.

Всъщност най-често срещаните паразити сред тези, които живеят в рибните организми, са хелминти. Рисковата група за заразяване с червеи включва риби като платика, червена и сребърна платика, но е важно да се разбере, че абсолютно всяка риба може да се зарази с хелминти. Сварете рибата старателно, за да предотвратите инфекция. Ако това не се направи, вероятността от инфекция остава изключително висока. Най-опасното е да ядете риба сурова.

Най-популярните червеи в рибите са:

 • Шистоцефамос. Най-често живеят в миризма, на места се срещат в пъстърва, сьомга и розова сьомга. Червеят се унищожава чрез внимателна термична обработка.
 • Сибирска / китайска метил. Среща се в амурските чебачки, караките, шараните и язите. При поглъщане може да провокира описторхоза и клонорхоза.
 • Широка панделка. Най-често живее в организмите на щука, ерш, риба и сьомга.
 • Хелминти, които провокират нанофиетоза при хората, живеят в сьомга, бяла риба, липан и други видове риби.
 • Тении, които причиняват лигулоза. Рибите от шаран (платика, платика, плотва, червена руда) са изложени на това заболяване. Важно е да се отбележи, че ако премахнете всички червеи от рибата, месото й може да се консумира - тя ще бъде абсолютно безопасна.
 • Червеи от семейство трематоди. Възбуждаща метагонимиаза. Те живеят в червено и тъмно.

Ние подчертаваме, че всяка риба е абсолютно безопасна за хората, ако е приготвена правилно. След висококачествена и задълбочена термична обработка, рибата може да бъде абсолютно безопасно консумирана както от възрастни, така и от деца. Друг начин за дезинфекция на рибата е да я замразите за дълго време.

Продукт, който, ако не превъзхожда рибата, е наравно с него по популярност - разбира се, е месо. Той е популярен не само сред хората, но и сред червеите.

Следните видове хелминти живеят в месото:

 • Нематоди. Може да се намери в свинско или пилешко месо. Провокират гнатостомоза;
 • Тения на бик. Намира се в необработено говеждо месо. Възбужда тениаринози;
 • Свински тения. Може да живее в необработено свинско месо. Провокира тениаза;
 • нематоди от токсокара. Хванат в черния дроб на пилетата. Възбудена токсокароза;
 • Нематоди. Те живеят в необработено свинско месо. Причинява трихинелоза.

Паразити в човешкото тяло: симптоми

Има 14 основни симптома на присъствието на хелминти в човешкото тяло:

 • Хронична умора. Включва редица признаци, като: лоша памет; безразличие; стрес; ниска концентрация; грипоподобни симптоми. Тези проблеми възникват както при хранителни дефицити, така и при идеално хранене поради трудното усвояване на витамини, минерали и въглехидрати, както и на протеини и мазнини. Поради тази причина трайната интоксикация на организма с паразити се засилва значително.
 • Синдром на болка в мускулите и ставите. Червеите имат способността да мигрират. Тяхното преместване е придружено от болка, която често се възприема като болезнена последица от артрит. Също така, необичайни възпалителни процеси в ставите могат да бъдат следствие от защитната реакция на организма към наличието на хелминти в него, както и следствие от увреждане на тъканите от червеи.
 • Проблеми с теглото. Глистите могат да провокират както увеличаване на теглото, така и загуба на тегло. Отклоненията в двете посоки ще бъдат доста значителни. Ниското тегло се причинява от загуба на апетит, коремна болка и лошо храносмилане. Затлъстяването се появява в резултат на хелминтска инвазия. Чувството за глад провокира липса на хранителни вещества в условия на приемливо количество "празни калории", както и поради токсични ефекти върху метаболизма.
 • Синдром на раздразнителен стомах. Паразитите, живеещи в тялото, могат да провокират възпалителен процес в чревните мембрани, като по този начин водят до голям брой негативни прояви, както и до влошаване на усвояването на хранителните вещества. Мазнините, вместо да се абсорбират в тънките черва, отиват в дебелото черво, което причинява проблеми като спазми, диария и запек. Излишните мазнини могат да бъдат открити при тест за изпражнения.
 • Диария. Верига от хелминти образува материя, подобна на простагландини. Именно те провокират чести воднисти изпражнения. Важно е да се разбере, че диарията се определя не само като реакция на тялото, но и като признак за наличие на червеи.
 • Запек. Някои хелминти могат да блокират работата на определени органи. Например, те могат да блокират жлъчните пътища (причинявайки жълтеница и проблеми с черния дроб) или червата (причинявайки запек).
 • Раздразнителност, трайно лошо настроение. Токсичните вещества и остатъците от жизнената дейност на червеите оказват негативно влияние върху централната нервна система. В резултат на това: депресия, безпокойство и постоянно вълнение. Практиката познава много случаи, когато премахването на паразитите е довело до значителни промени в характера на човека и го е направило по-спокоен.
 • Възпалителни процеси на дихателните пътища. Различните паразити "пътуват" в човешкото тяло, включително дихателната система. Симптомите на червеите в дихателните пътища включват хрема, кашлица, отделяне на храчки и треска. На практика имаше дори синузит, провокиран от пробудени мигриращи хелминти. Също така един от изразите на стронгилоидоза и аскаридоза е пневмония.
 • Подуване и обгазяване. Провокиран от възпалителен процес в тънките черва. Ако червеите не бъдат елиминирани своевременно, подуването на корема и образуването на газове могат да се проявят в различна степен в продължение на няколко месеца, а може би дори години.
 • Проблеми със съня, скърцане със зъби по време на сън. Произходът на бруксизма остава загадка и днес. Една от версиите е просто реакцията на организма към интоксикация, както и възбуждането на нервната система от паразити.
 • Алергични реакции. Случва се така, че червеите навлизат в чревната стена, поради което големи молекули непреработена храна попадат в кръвта. Тялото реагира на това, като увеличава производството на кръвни клетки (еозинофили), които от своя страна провокират алергии. Самите червеи също са алергени.
 • Онкологични заболявания. Хелминтите, които живеят в тялото, допринасят за системното му отравяне, хранителни дефицити и проблеми с имунната система. Те също така са в състояние да предизвикат дълъг възпалителен процес. Е, в резултат на всичко това се образува онкологичен тумор.
 • Сериозни кожни проблеми. Хелминти могат да провокират появата на уртикария, обриви, екзема, циреи, акне, папиломи и други кожни заболявания.
 • Системата за сигурност се срива. Червеите сериозно отслабват защитната система, намаляват производството на защитни имуноглобулини и провокират алергии. В резултат на тяхната дейност се създават условия за различни инфекции и червата се превръща в дом за дисбиоза. Хроничните настинки и алергии са вероятните последици от проникването на хелминти в човешкото тяло.

Това не са всички признаци - има много други, но те са много разнообразни и възникват в зависимост от вида на индивида, продължителността на инфекцията и етапа на увреждане на органите. Симптомите могат да бъдат изключително тежки (например мигрена, инфаркт, астма и възпаление на пикочните пътища).

Паразити в човешкото тяло: диагноза

Човешкото тяло може едновременно да побере до няколко дузини червеи. Поради тази причина терапията трябва да започне с диагностицирането на заболяването. Съвременната медицина използва редица методи за диагностика на организмите за наличие на различни хелминти в тях.

Най-често се анализират изпражненията. Има обаче и други методи, например:

 • Имунологично - определяне на количеството антигени и антитела към паразити чрез кръвен тест.
 • Хистологична копрограма - подробен преглед на тялото на хелминти, техните ларви и яйца чрез високо прецизен микроскоп. Позволява ви да разберете най-ефективния комплекс от лекарства за терапия.
 • Хемосканиране. Кръвен тест чрез увеличаване на една капка 2000 пъти. Методът позволява да се открие наличието на гъбички, бактерии и други паразити.
 • Електроакупунктура. Методът е реализиран с помощта на специално устройство. Той е малко известен и напълно непопулярен поради причината, че може значително да навреди на тялото. Независимо от това, това ви позволява да идентифицирате наличието на червеи в тялото и да изберете най-ефективния метод на терапия.

Паразити в човешкото тяло: медикаментозно лечение

Можете да елиминирате паразитите, като използвате две групи лекарства:

 • химиотерапевтични лекарства, получени чрез синтетични средства;
 • препарати, получени от растителни материали.

Нека разгледаме най-популярните:

 • Левамизолът е изключително ефективен срещу острици и кръгли червеи. Ефективността на Левамизол се дължи на нарушаването на биоенергията на хелминти.
 • Мебендазол - елиминира трихинели, острици, анкилостоми, камшици и кръгли червеи, както и ларвите на отделни цестоди. Механизмът на действие се състои в промяна на синтеза на микро ниво и забавяне на образуването на АТФ.
 • Албендазол - има сложен ефект. Той нарушава дейността на клетъчната храносмилателна система на червея, блокира движението на органелите в техните клетки и блокира използването на глюкозата. Елиминира острици, кръгли червеи, стронгилоиди, трихинели, камшици, анкилостоми. Също така е в състояние да се противопостави на ларвните форми на свинската тения и ехинококите.
 • Диетилкарбамазин - използва се в случай на системна инвазия и се изразява под формата на кръгли нишковидни червеи, които живеят в лимфната система на хората. Активните компоненти на диетилкарбамазин причиняват неизправности в нервно-мускулната система на паразитите, което води до тяхната смърт.
 • Никлозамид - предназначен за лечение на инфекция с тении, които живеят в храносмилателната система. Механизмът на действие е да провокира парализа при хелминти, както и да намали тяхната устойчивост към стомашно-чревни ензими.
 • Празиквантел се предписва на пациенти, заразени с трематоди, цестоди и шистозоми. Активните компоненти на лекарството допринасят за генерализираното мускулно свиване на хелминти, което допълнително преминава в парализа и смърт на паразити.
 • Ивермектинът е широкоспектърен агент. Предписва се за лечение на заболявания като стронгилоидоза, филариаза, както и за премахване на краста. Включва в състава си вещества, които имат отрицателен ефект върху паразитите, парализирайки телата им и водещи до смъртта им.

Паразити в човешкото тяло: лечение с народни средства

В допълнение към лекарствата можете да опитате алтернативни методи. Основното предимство на такова лечение е пълната липса на вреда.

Помислете за най-популярните народни методи за справяне с червеи:

 • Лечебен чай. Използва се за прочистване на червата, черния дроб и други органи. За да го приготвите, трябва да смесите дъбова кора, пелин и вратига в равни части. След това вземете 5 грама смес и ги залейте с 500 мл вряща вода и след това оставете да се запари за 12 часа. След това напитката ще бъде готова. Трябва да се консумира сутрин, 100 ml (за деца, 50 ml). Курсът на лечение е 21 дни. Чаят ще помогне не само за премахване на хелминти, но и за подобряване на състоянието на органите.
 • Тиквени семки. Вземете 300 грама обелени семена с прозрачен филм, разделящ ядката и обвивката. Задължително е да се ядат семена заедно с този слой. Трябва да ги ядете на гладно в доза от 10-20 грама. Трябва да повторите приема през ден. Курсът на терапия продължава една седмица.
 • Случва се тестовете за наличие на хелминти да са отрицателни, но човек изпитва слабост, има тъмни кръгове под очите и страда също от кожни проблеми. Това са сигурни признаци за наличие на червеи в черния дроб, лимфата или кръвта. В такава ситуация терапията има малко по-различен вид. Смесете по 10 мл масло и сок от алое и към тях добавете половин лимон. През първите 3 месеца добавете зехтин, след това преминете към царевично масло. В третата фаза на лечението трябва да преминете към използването на екстракт от гроздови семки. Курсът на лечение е доста дълъг - той е 9 месеца. Сместа трябва да се пие сутрин. Терапията, макар и дългосрочна, е доста ефективна и достъпна от гледна точка на разходите.
 • Кора от нар. Трябва обаче да се приема с изключително внимание, тъй като предозирането е изпълнено с отравяне. Кората се приема като отвара. Изготвя се по следния начин. Трябва да излеете 10 грама суха кора с 250 мл преварена вода и да ври 10 минути. Продуктът трябва да се приема три пъти дневно, по 3 ml преди хранене. Дъбовата кора е ефективна не само за премахване на паразити, но и по отношение на прочистването на черния дроб.
 • Лисички. Тези гъби също са много ефективни срещу глисти. Те се използват под формата на инфузия. За да го приготвите, трябва да излеете 100 грама пресни нарязани гъби с 250 мл алкохол и след това да настоявате в хладилника за 21 дни. Съветваме ви да разклащате сместа от време на време. След като продуктът е готов, ще трябва да се прилага по 5 ml преди лягане всеки ден. Курсът на лечение е един месец. Подчертаваме, че няма нужда да филтрираме продукта след приготвянето му. Инструментът ще помогне не само да премахне червеите, но и да увеличи вашия имунитет.